ابزار مورد نیاز شیرینی پزی چیست؟

برای پخت یک شیرینی خوشمزه به چه ابزاری نیاز داریم؟
ابزار اندازه گیری:
-
ترازو:
یکی از ابزارهای مهم جهت اندازه گیری دقیق مواد لازم بوده و بهترین نوع آن، ترازوهای دیجیتال هستند که معمولاً قابلیت اندازه گیری از 1 گرم تا 5 کیلو گرم را دارا می باشند. دقت کنید برای اندازه گیری مواد ابتدا ظرف مورد نظر را روی ترازو گذاشته، ترازو را روشن کنید و سپس مواد را درون ظرف ریخته و اندازه می گیریم.
-
پیمانه های اندازه گیری:
پیمانه ها در انواع پلاستیکی و فلزی موجود می باشند و برای اندازه گیری مواد لازم بکار می روند و در اندازه های :
یک پیمانه (معادل 250 میلی لیتر)، یک دوم پیمانه (معادل 125 میلی لیتر)، یک سوم پیمانه (معادل 80 میلی لیتر) و یک چهارم پیمانه (معادل 60 میلی لیتر) موجود می باشند. دقت کنید وزن پیمانه ها برای مایعات و معادل میلی لیتر می باشد و وزن موادی مثل آرد و شکر و … فرق می کند. اندازه گیری با ترازو بسیار دقیق تر از پیمانه است. اگر در دستوری مواد به پیمانه ذکر شده بود حتماً از پیمانه های استاندارد استفاده کنید و برای اطمینان از استاندارد بودن پیمانه ابتدا پیمانه را با یک ظرف مدرج از آب پر کنید تا از صحت و درستی وزن پیمانه خاطر جمع شوید.
نکته مهم دیگر در استفاده از پیمانه ها نحوه پر کردن مواد درون آنها می باشد. برای اندازه کردن مواد جامد، مواد را با قاشق درون پیمانه ریخته و سر آن را با یک چاقو صاف کنید. برای موادی مثل کره باید مواد را فشرده کرد تا فضای خالی بین آن نباشد.
-
قاشق های اندازه گیری:
برای اندازه گیری دقیق موادی مانند وانیل، بکینگ پودر، جوش شیرین، نمک، ادویه ها و … لازمست از قاشقهای استاندارد مخصوص اندازه گیری استفاده نمود.
این قاشقها در اندازه های : یک قاشق غذاخوری یا یک Tbsp(معادل 15 میلی لیتر)، یک قاشق چایخوری یا یک Tsp(معادل 5 میلی لیتر)، یک دوم قاشق چایخوری (معادل 5/2 میلی لیتر)، یک چهارم قاشق چایخوری (معادل 25/1 میلی لیتر) و یک هشتم قاشق چایخوری (معادل 5/0 میلی لیتر) موجود می باشند.
-
پیمانه های مدرج:
این پیمانه ها برای اندازه گیری مایعات به کار میروند. و به لیتر یا میلی لیتر مایعات را اندازه گیری می کنند. در صورت در دسترس نداشتن این پیمانه ها از شیشه شیر نوزادان و یا از پارچ مدرج نیز میتوان استفاده نمود.
-
همزن:
یک وسیله بسیار کاربردی، ارزشمند و تسهیل کننده کار است که در کیفیت شیرینی و در راحتی بیشتر ما تأثیر به سزایی دارد. در انواع دستی(مفتول فلزی)، برقی و استند میکسر(کاسه دار) موجود است. با استفاده از همزن های برقی کاسه دار کار فرم دهی خامه، ورز دادن خمیر، فرم دهی سفیده تخم مرغ و … راحت تر و سریع تر انجام می شود. هنگام خرید همزن دقت کنید، همزن برقی باید سبک و پر قدرت باشد، یا همزن کاسه ای بهتر است 5 لیتری و نیمه صنعتی باشد و پره های همزن حتما به کف کاسه برسد تا مواد یکدست مخلوط شوند.
-
کاسه:
برای هم زدن، اندازه گیری و ترکیب مواد به چندین کاسه با ابعاد مختلف نیاز داریم. می توان از کاسه های فلزی که سبک تر هستند برای اندازه گیری و از کاسه های پیرکس برای مخلوط کردن مواد استفاده نمود.
-
لیسک :
وسیله کاربردی مفیدی است که برای مخلوط کردن مواد خشک با تر در کیکها، هم زدن مواد و نیز تمیز کردن مواد از ظروف و کاسه همزن به کار می رود و در انواع سیلیکونی و پلاستیکی موجود است.
-
الک:
وسیله مهمی برای هوادهی و یکدست شدن مواد خشک مانند انواع آردها، پودر قند و پودر کاکائو می باشد و گلوله های موجود در مواد خشک که باعث خرابی بافت کیک می شوند را جدا میکند. بهتر است برای الک کردن پودر قند از الک پلاستیکی استفاده شود و هرچه سوراخهای الک ریزتر باشد بهتر است.
-
کاغذ روغنی:
این کاغذ لطیف برای پوشاندن کف و دیواره های قالب و کف سینی فر و به لحاظ جلوگیری از چسبیدن مواد به قالب به کار می رود. ابتدا کاغذ را به اندازه ظرف مورد نظر برش می دهیم سپس قالب را چرب، کاغذ را گذاشته و مجددا چرب می کنیم. می توان از کاغذ نسوز و کاغذ کاهی نیز به جای آن استفاده نمود.
-
آسیاب:
وسیله پرکاربردی است که در انواع برقی و دستی موجود است. آسیاب های دستی برای پودر کردن مغزها ( گردو، بادام، فندق، پسته، بادام زمینی، بادام هندی و … ) بسیار عالی هستند زیرا مغزها له نشده و به روغن نمی افتنند و کاملاً یکدست پودر می شوند. برای رنده کردن شکلات هم می توان از آسیاب دستی استفاده نمود، شکلات را در یخچال بگذارید تا سفت شود و به راحتی با دنده درشت آسیاب آن را رنده کنید، هم یکدست می شود و هم کثیف کاری و به دست چسبیدن ندارد.
-
رنده:
برای ریز کردن موادی مانند پوست مرکبات، شکلات، هویج، کدو، جوز هندی و پنیر به کار میرود. برای رنده کردن پوست مرکبات دقت کنید فقط لایه نازک خارجی پوست مرکبات را رنده کنید زیرا قسمت سفید پوست مرکبات تلخ بوده و طعم شیرینی را خراب می کند.
-
وردنه:
در انواع چوبی، فلزی و سیلیکونی و در سایزهای مختلف وجود دارد و برای پهن و نازک کردن انواع خمیر به شکل یکدست و یکنواخت به کار می رود. برای شیرینی و نان، وردنه چوبی و برای فوندانت وردنه سیلیکونی مناسب تر است.
-
قیف:
کیسه مخروطی شکلی است که در انواع کاغذی، پارچه ای، پلاستیکی و سیلیکونی و در سایزهای مختلف موجود است و برای ریختن خامه، کرم، مواد کیک، شکلات، آیسینگ و … به کار می رود. قیف های کاغذی و نایلونی یک بار صرف پرکاربرد تر هستند.
-
ماسوره:
ابزاری فلزی یا پلاستیکی است که سر قیف وصل می شود و اشکال مختلف دارد و برای فرم دادن به خامه، کرم و … به کار می رود. پرکاربرد ترین ماسوره ها عبارتند از: ماسوره 2D و M1 یا ماسوره شکوفه
-
فویل آلومینیومی:
برای پوشاندن کف قالب یا در پوش قالب به کار می رود.
-
قیچی:
برای برش کاغذهای روغنی، سر قیف، خرد کردن برخی میوه ها، فرم دادن به برخی خمیرها و … به کار می رود. لازمست یک قیچی مخصوص در آشپزخانه داشته باشیم.
-
خلال یا سیخ چوبی:
برای اطمینان از پخت کیک، وصل کردن تاپرها به کیک و شیرینی، تکنیک ماربل در کیکها و … استفاده می شوند.
-
کاردک فلزی:
برای صاف کردن خامه کیک، آیسینگ گاناش یا مواد رولت در سینی یا تقسیم خمیر نان به کار میرود.
-
برس:
در انواع مویی و سیلیکونی موجود است که به نظرم نوع سیلیکونی خیلی بهتر است چون موی آن نمی ریزد. برای چرب کردن قالبها، سیني و رومال زدن مواد به کار میرود. بهتر است برای هر کاری برس مخصوص داشته باشیم و پس از استفاده، برس را با مایع و آب گرم خوب بشوییم. اگر چربی مواد در آن جمع شود بوی بدی می گیرد.
-
قالب:
در شیرینی پزی انواع مختلفی از قالبها با جنس، اندازه، شکل و مدلهای متنوع وجود دارد.
قالبهای کیک در اشکال گرد، مربع، مستطیل، مافین، کاپ کیک، پاپ کیک، پاند کیک، کمربندی که در ابعاد و ارتفاع مختلف موجود هستند.
قالبهای مافین کاپ کیک و پاپ کیک :
عموما 24 تایی و در سایز کوچک، متوسط و بزرگ موجودهستند برای سرو کیکهای تک نفره مناسبند و خمیر کیک داخل کپسولهای کاغذی درون حفره های قالب ریخته می شود و نیازی به چرب کردن ندارد.
قالب پاند کیک :
مستطیلی شکل و باریک با دیواره بلند بوده و مناسب کیکهای صبحانه، عصرانه، تراول کیک و نان های فانتزی و در اندازه های مختلف می باشند.
قالبهای گرد:
برای پخت کیکهای اسفنجی و شیفون مناسب بوده و عمق آن از 4 سانت تا 10 سانت و قطر آن از 18 تا 25 سانتیمتر موجود است.
قالبهای مربع و مستطیل:
برای کیکهای لایه ای، شیرینی تر و کیکهای شربتی مناسب ترند.
قالب رولت:
سینی های با ارتفاع یک تا دو سانتیمتر هستند و جنس شیشه ای، فلزی، تفلون و … دارند و در اندازه های مختلف موجود می باشند. هر چه سینی ضخیم تر باشد برای پخت اسفنج رولت مناسبتر است. حتماً کف سینی را چرب کرده کاغذ روغنی انداخته و دوباره خوب چرب کنید تا مانع چسبیدن، ترک خوردن یا شکستن رولت موقع خارج کردن از سینی شود.
قالبهای میان تهی:
قالبهای گرد ساده یا با طرح های جذاب هستند و برای پخت کیکهای کره ای، میوه ای و کیکهایی که بافت سنگین تر دارند مناسبند تا از سوراخ وسط قالب نیز حرارت موجب مغز پخت شدن کیک شده و وسط کیک خمیر نشود. دیواره این نوع قالبها بلند تر بوده و در طرحهای زیبایی در بازار موجودند که پس از برگرداندن کیک در سینی جلوه زیباتری به کیک می دهد.
قالب کمر بندی:
برای پخت کلیه کیکها و بخصوص چیزکیک ها کاربرد دارد. دوقسمت کف و دیواره دارد که با یک بست چفت می شوند. برای جلوگیری از نشتی مواد داخل قالب که موجب کثیفی فر و خرابی کیک می شود، حتماً قبل از ریختن مواد کفه آن را جدا کرده و یک کاغذ روغنی بزرگتر از اندازه آن بیندازید و بعد با دقت دیواره را روی آن چفت کنید و سعی کنید کاغذ صاف و بدون چروک باشد و اگر چیز کیک را در حمام آب می پزید حتماً قسمت خارجی و کف قالب را با فویل یک تکه بپوشانید.
-
فر:
یکی از مهمترین ابزار پخت کیک و شیرینی می باشد که در انواع برقی و گازی موجود است. برای اطلاعات بیشتر رو عکس زیر کلیک کنید.
-
دماسنج فر:
برای اطمینان از استاندارد بودن دمای فر کاربرد دارد. با مشاهده دمای مندرج در صفحه دماسنج و دمای تنظیم شده با برنامه فر ، می توان از دقیق بودن و یکسان بودن دما در تمام مدت پخت مطمئن شد.
-
زمان سنج یا تایمر:
برای اعلام خاتمه زمان تنظیم شده مناسب پخت شیرینی یا کیک کاربرد دارد. البته برخی فرها تایمر دارند و با تنظیم آن مطابق مدت زمان دستور پخت، اتمام زمان را اعلام می کند.
-
پنجره سیمی یا توری:
برای خنک کردن کیک و شیرینی استفاده می شود و جریان هوا از مرطوب و خمیر شدن زیر کیک جلوگیری می کند. همینطور برای ریختن روکش های شکلاتی و سس ها روی کیک، توری باعث می شود که مواد زیر کیک جمع نشده و مواد اضافی داخل سینی زیر پنجره سیمی بریزد.
-
قاشق اسکوپ زن:
عمدتاً برای سرو بستنی به کار می رود ولی برای اینکه مواد کاپ کیک را به یک اندازه و تمیز و مرتب در کپسولها بریزیم و یا برای اینکه شیرینی یا کوکی را هم اندازه درست کنیم نیز کاربرد دارد.
-
پایه گردون:
صفحه پایه دار فلزی، شیشه ای یا چوبی است که برای دکور و خامه کشی کیک کاربرد دارد. هرچه سنگین تر باشد و روان تر بچرخد بهتر است. قبل از گذاشتن کیک روی صفحه گردون کمی خامه زیر کیک می زنیم که موقع چرخاندن تکان نخورد یا اگر کیک را با سینی می گذاریم زیر آن یک تکه سیلیکون یا ترمز فرش گذاشته تا فیکس شود و تکان نخورد. دقت کنید برای خامه کشی درست و اصولی، کیک را دقیقاً وسط صفحه قراردهید.
-
پالت:
ابزاری است که برای خامه کشیدن روی کیک، صاف کردن خامه یا خمیر کیک وشیرینی، مالیدن و پخش کردن آیسینگ، شکلات، مارمالاد، سس و هر فیلینگ و رویه دیگری روی کیک وشیرینی به کار میرود و در ابعاد مختلف و به شکل صاف یا پلکانی موجود است.
-
مولد سیلیکونی:
ابزاری در ابعاد و اشکال بسیار متنوع اعم از انواع گلها، حیوانات، ابزار خیاطی، شخصیتهای کارتونی، حاشیه ها و … می باشند که برای ساخت تاپر یا تزئینات دکور کیک و شیرینی ها به کار میروند. خمیر فوندانت را داخل قالب مولد قرار داده و اضافات آن را با پشت کارد جدا می کنیم و در یخچال یا فریزر گذاشته تا سرد شود و راحت از قالب جدا می کنیم.
-
چاقو اره ای بلند:
برای برش زدن و لایه کردن کیکو برش شیرینی های تر و اطراف رولت کاربرد دارد.
درباره مهری سلماسی
من از کودکی عاشق کار های هنری مثل آشپزی، شیرینی پزی، تئاتر، خیاطی و.... بودم، دوره های زیادی در این مهارت ها گذراندم و از سال 90 به صورت تخصصی در رشته های شیرینی پزی و آشپزی شروع به تدریس کردم.
نوشته های بیشتر از مهری سلماسی
دیدگاهتان را بنویسید